Menu


Przepis na chleb

Jesteś świadom tego że nawet w chlebie dostępnym powszechnie w każdym spożywczym sklepie i markecie znajdują się konserwanty i polepszacze wpływające na objętość i jakość tego produktu? Zdanie sobie sprawy z powagi tej sytuacji to już wielki krok do przodu. Nie warto przecież dopuścić aby nasz podstawowy pokarm powoli wyniszczał organizm zamiast dawać mu siłę i pełnię energii.

Coraz więcej ludzi jednak zauważa ten problem i chce zadbać o zdrowie swoje i bliskich. Upieczenie własnego bochenka chleba wcale wbrew pozorom nie jest takie trudne, a już na pewno łatwiejsze niż jakiekolwiek ciasto. Jest kilka podobnych i prostych przepisów, które pozwolą zadowolić się pachnącym, zdrowym pieczywem – takim jakie pamiętają nasi dziadkowie i babcie. Jeśli tylko chcesz jesteś w stanie na własną rękę piec smaczny chleb. Możesz to zrobić w ten sposób:



Świeżym rekrutom zdrowej kuchni poleca się na początek upieczenie chleba żytniego na drożdżach. Taki wypiek na pewno się uda i zachęci do dalszych działań. Z czasem kiedy dojdzie się do wprawy – będzie można bez większych problemów wyrabiać aromatyczne i smaczne bochenki na zakwasie. Podstawowy chleb drożdżowy będzie składał się z:


- 400g mąki pszennej
- 350g wody
- 20g drożdży (ważne aby były świeże)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- dodatki – mogą to być np. otręby zbożowe, płatki owsiane, siemię lniane czy ziarna słonecznika (osobno lub miks tych składników) – w ilości 150g
- można dodać suszone pomidory w oliwie – ok. 6-8 kawałków


domowy chleb

Wykonanie:


1. Na początek rozdrabniamy drożdże i rozpuszczamy je w 3 stołowych łyżkach wody, dodając łyżkę cukru. W dużej misce przesiewamy mąkę. Dodajemy otręby, łyżkę soli, suszone pomidory i rozdrobnione drożdże.




2. Wszystko dokładnie mieszamy dużą łyżką. Potem wlewamy wodę. Otrzymane rzadkie ciasto przykrywamy folią – zwyczajną torebką i odstawiamy na 2 godziny aby wyrosło.


3. Wyrośnięte ciasto należy energicznie nakłuwać łyżką aby z powrotem opadło. Do piekarnika wstawiamy metalową formę – w której będziemy piekli chleb. Naczynie i piekarnik muszą mieć wysoką temperaturę. Potem wyjmujemy naczynie – wypełniamy je ciastem i pieczemy najpierw bez przykrycia przez ok. 5 min. Potem zakładamy przykrycie i wstawiamy na następne 25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i dalej pieczemy przez około 20 minut.


4. W końcówce pieczenia – 8-10 minut przed końcem, w celu uniknięcia nadmiernego zaciemnienia się bochenka można nakryć go folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika chleb odpoczywa 10 minut. Następnie układa się go na kratkę w celu ostudzenia. Bochenek stygnie minimum 1 godzinę.





Pyszny chleb drożdżowy można wykonać na wiele podobnych sposobów, jednak w efekcie i tak otrzymujemy zdrową żywność. Możemy wedle uznania dodawać do niego różne dodatki i przyprawy. Wiele osób obawia się że przygotowywanie własnego chleba będzie kosztowało wiele czasu. Wszystko jest jednak kwestią wprawy. Takie smaczne jedzenie własnej roboty szybko uzależnia i z czasem robi się je coraz szybciej. Później zyskuje się doświadczenie i upieczenie chrupiącego bochenka idzie szybko i sprawnie. To bardzo skuteczna inwestycja w zdrowie i dobrą kondycję.