Menu


Chleb razowy

Aby zrobić chleb razowy będziemy potrzebowali do tego mąki razowej – czyli tylko pełnoziarnistej żytniej. Chleb razowy to gwarancja zdrowia. Aby mieć siłę i mnóstwo energii do życia człowiek powinien jeść właśnie taki pokarm. Nie ma w nim żadnych obrzydliwych, korporacyjnych dodatków, tylko sama matka natura. Dzięki takiemu zdrowemu odżywianiu nie wprowadzamy do organizmu toksyn, które powodują że nic się nie chce i jest się ciągle zmęczonym. Prawdziwy razowy, domowy chleb nie może być nawet porównywany ze sztucznie barwionymi odpowiednikami w sklepie.



Domowy chleb razowy ma miękkawy, wilgotny miąższ, chrupiącą skórkę i niesamowity smak który sprawia że można go jeść ze smakiem zaledwie smarując masłem. Poza tym w całym mieszkaniu rozchodzi się kuszący zapach pieczywa. Żeby zabrać się do pieczenia chlebu razowego najpierw będzie trzeba zrobić zaczyn.


Potrzebne będą:


- miska i pojemnik na zaczyn
- 100g wody
- 100g mąki żytniej
-70g kwasu żytniego


Zaczyn wyrabiamy na 12h przed pieczeniem. Aby go zrobić wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki – można użyć w tym celu miksera. Potem należy go przykryć folią i odstawić. Praktycznie jest zrobić zaczyn poprzedniego wieczoru przed dniem pieczenia i po prostu zostawić go na noc. Kiedy zaczyn należycie odpocznie można zabrać się do rozrabiania ostatecznego ciasta. Będą do tego potrzebne:


-250g zaczynu
- 220g wody
- 250g mąki żytniej (typ 2000)
- łyżeczka soli
- 20g melasy


chleb razowy

Do miski w której znajduje się zaczyn należy dodać składniki ciasta i wymieszać. Powstała masa jest dość gęsta i lepiąca. Po dokładnym zmiksowaniu ciasta należy przelać je do formy. Musi ono wyrosnąć a zajmie to od 2-4 godzin. Bardzo ważne tutaj są warunki dojrzewania masy – nie może być przewiewu a miejsce to powinno być oświetlone. Dobrze się nadaje do tego piekarnik. Następnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni. Chleb powinien piec się tak przez ok. 15 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez dalsze 40 minut. Jeżeli nie chcesz aby chleb był za bardzo brunatny na wierzchu – to w 20 minut przed końcem pieczenia wystarczy nakryć go folią aluminiową.



Nie masz czasu na samodzielne wypieki? W takim razie odwiedź sklep AleEko z produktami ekologicznymi i kup pieczywo chrupkie amarantusowe.