Menu


Masło czosnkowe

masło czosnkowe Masło czosnkowe to jeden z najlepszych dodatków do pieczywa. Można je spokojnie serwować z większością rodzajów chleba, bułek i w każdym przypadku smakuje wyśmienicie. Swojski chleb posmarowany masłem czosnkowym ma niezwykły aromat i nie trzeba dodawać do niego nic więcej. Na dodatek masło czosnkowe można w dość łatwy sposób przygotować na własną rękę. Jedyne co trzeba zrobić to:


1. Wyjmujemy z lodówki kostkę masła i zostawiamy je na 1-2h aby zrobiło się miękkie.

2. Przygotowujemy czosnek – obierając go i przecierając przez praskę.

3. Dodajemy czosnek do masła w proporcji – jedna główka czosnku na jedną kostkę masła. Dokładnie mieszamy.

4. Przygotowujemy warzywa i zioła – rozmaryn, pocięta na drobno natka pietruszki.

5. Wsypujemy warzywa, dokładnie mieszając. Powstałą masę wkładamy na 30 minut do lodówki. Potem jest już idealne do spożycia.



Dzięki temu że do wytworzenia masła czosnkowego używa się surowego czosnku – który się mieli, zachowane są wszystkie jego zdrowotne i bakteriobójcze właściwości.